Miljömupp!!!

Så sitter jag här igen, och vet inte riktigt vad som kommer hamna i bloggen den här gången heller….

Det är en hektisk period på lantbruket. Utanför hör jag traktorn köra gödseltunnan fram och åter, och jag själv ägnade morgonen åt att plantera om sparris som jag sått i pluggbrätten och som behövde lite mer utrymme. När jag sått dem och läste på påsen (jag VEEEET, jag skulle läst innan) så insåg jag att det inte går att skörda förrän om 3 (TRE !!!!) år….undra hur jag tänkte där? Förmodligen, som vanligt, inte alls 😉

Orsaken till att jag odlar över huvud taget är ju min önskan att leva så nära naturen och så ”rent” som möjligt. Vårt Lantbruk är inte ekologiskt, det är svårt att driva den så eftersom vi har mark som ligger väldigt långt från gården, och det går inte att köra stallgödsel hur långt som helst, men jag skulle önska att det var så.

Däremot använder vi ju bara egen gödsel till det vi odlar, både från ko, häst och höns/ankor, och dessutom använder jag bokashikompost så att allt komposterbart avfall kommer till nytta igen, vilket jag tycker känns bra. I vilket fall som helst känns det gött att veta vad vi äter, och mer närodlat går ju knappast att få än det som växer i vår egen trädgård.

Ibland (okej, ofta) går jag över styr och ska göra ALLT, från att odla min egen mat till att sy egna påslakan. Jag kan tycka att det är svårt att hitta balansen för vi har ju endel annat att ägna oss åt också; hästar, hundar, höns, kor, getter, ankor, odlingar osv osv, plus att jag driver mitt InSpira, Andreas driver mjölkproduktionen och vi har en familj som behöver sitt. Då och då måste jag ta ett kliv tillbaka och se att det får vara ”good enough” på vissa områden, jag kan inte ”go all in” överallt. Men det är inte alltid lätt att hejda sig, det måste jag erkänna ☺️

För mig är det viktigt att göra så lite åverkan på jorden som möjligt, men samtidigt måste jag se att det behöver fungera i vardagen. Ett av de sätt som jag tänker hjälper både min yttre och inre miljö är att äta bra mat utan en massa tillsatser, och att använda mig av miljövänliga produkter så långt det bara går, i så många situationer som möjligt. Allt från schampo till rengöringsmedel, och att se över vilken typ av plast jag använder eller om det går att undvika helt.

Jag har alltid tyckt att det har varit viktig med miljön, det har jag med mig från barnsben, men i tillfrisknandet har det blivit viktigt på ett ännu djupare plan. Jag tänker på min kropp som ett tempel, och min Högre Kraft är Universum, jorden, Moder Jord eller världen vi lever i, så för mig är det andlighet att ta hand om och vara rädd om den jord vi har.

Något annat som jag tyckt varit jobbigt i och med att det propageras för att det ska vara bättre för miljön att äta mindre kött, är ju det faktum att min kost baseras på fett och animaliskt protein. Men, tack vare driftiga, kunniga personer som läst på massor och grävt fram forskning kan jag med allt bättre samvete äta den mat jag är anpassad för, den animaliebaserade. Det är inte helt säkert att en växtbaserad kost är bättre för den yttre miljön, med all säkerhet är det inte det för den inre, så mycket vet jag!

Så, sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag är en miljömupp, på mitt sätt! Precis som jag lever, odlar, har hästar, hundar, katter och ett hem, på MITT sätt. Och jag påminner mig om att det är GOOD ENOUGH ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.