Sockerberoende på halloween, tips och tricks!

Som jag började skriva lite om igår redan, kan det ibland kännas lite jobbigt att inte kunna värja sig riktigt från alla droger (som det ju är för oss som är sockerberoende), under alla högtider. Vår drog finns överallt, även på ställen där vi borde vara fredade. Jag vet inte hur många gånger jag beställt något på nätet och när jag packat upp paketet med varan i, ligger det en godis med, ”på köpet”!? Det övergår mitt förstånd varför det ska behöva vara så!

Jag prenumererar på flera olika nyhetsbrev, och en av dem (förutom de jag nämnde igår) är Michael Collins som kallar sig ”The Sugarfree Man”. När jag läste hans senaste nyhetsbrev blev jag starkt påmind om hur det kunde vara runt högtider när jag var aktiv i mitt beroende och inte jobbade hemma. När jag blev sockerfri var påsken den högtid som kom först efter jag tagit beslutet, men julen är ju lika späckad med gotter, och nu står ju julpyntet sida vid sida med halloween dekorationerna på vissa affärer, och godiset likaså. Chokladtomtarna och godisspökena slåss om utrymmet, och den ena högtiden smetas ut i den andra i butikerna, och vi som konsumenter ska KÖPA och hänga med trenden, annars är vi konstiga och anses vara rabiata eller överdrivet petiga och det finns få saker som väcker så mycket känslor som någon som väljer bort socker har jag märkt. Att vara vegan är helt ok, men att välja bort socker och mjöl, då är en överdriven och anses som en hälsofara….

Det Michael hade skrivit om var vissa företeelser som jag tror andra sockerberoende kan känna igen sig i både vid högtider och vissa beteenden kanske kan vara något vi gör annars också, tex;

 • Stjäla barnens godis (och låta dem skylla på varandra utan att berätta vem som verkligen tagit det).
 • Äta upp godiset och kakorna på jobbet. Godis som egentligen skulle varit till alla.
 • Äta godis och ”drogmat” konstant under hela högtiden, men en tanke om att ”Jag börjar om efter ……”
 • Äta upp godiset som skulle vara till barnen som går ”bus eller godis” eller kalaset.

Ja, listan kan med all säkerhet göras mycket längre!

Men vad gör en då, när butikerna svämmar över och godiset, kakorna och allt annat tycks förfölja en överallt? Jo, en planerar!

Tack och lov blir det bättre med tiden. Suget minskar och det blir allt lättare att stå stadig genom alla högtider, men det krävs fortfarande någon form av plan.

Här kommer några tips för att kunna vara kvar på den sockerfria resan;

 • Planera maten under högtiden, och närmaste dagarna efter. Berätta gärna för någon hur planen ser ut.
 • Se till att det finns ett gäng med andra sockerberoende att ringa om suget slår till.
 • Försök vara i balans (sov bra, vila om det behövs, drick vatten).
 • Håll i dina rutiner med mat och sömn.
 • Gå på fysiska eller ring in på 12-stegs möten.
 • Fokusera på att pynta, göra det fint och mysigt i hemmet istället för på vad som ska ätas.
 • Spela spel, lägg pussel, läs, ta em promenad, umgås med familjen och vänner och fokusera på relationer och umgänget istället.

Det finns säker massor av bra tips att förlänga den här listan med också, men här fick du ett urval i alla fall 😊

Med det ska jag avrunda dagens skrivstund och fixa till och packa ner matlåda åt mig, för när jag skriver har dagen just börjat och jag ska iväg på ”dreadfix”! Hoppas du fick med dig lite tankar och pepp i dessa godisfyllda tider! ❤️

Fokusera på att pynta och göra hemmet mysigt istället för vad som ska ätas, så vida det inte är den sockerfria maten du planerat 👻

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.