Att föra budskapet vidare

Jag älskar att läsa böcker. I perioder läser jag mycket facklitteratur om olika områden av sockerberoende som kosten, 12-steg, föräldraskap osv. Men jag tycker också om skönlitteratur, biografier och är barnsligt förtjust i litteratur skriven för barn och ungdomar. Jag älskar att läsa för yngsta dottern och de båda äldre barnen läste jag också för på kvällen, länge.

På senare tid har jag upptäckt tjusningen med ljudböcker! Det tog riktig fart när jag under en intensiv period körde mycket bil, timmar i taget, och behövde lite förströelse under tiden. Men när jag lyssnar på ljudböcker ska det vara skönlitteratur eller biografier, när jag läser facklitteratur måste jag stryka under, markera, vika sidor och klottra. Den senaste boken jag håller lyssnar på är Babben Larssons ”Jag vägrar dö nyfiken”. Den är tyvärr slut på förlaget, men jag lyssnar på den via Storytel. Jag hade läst den förut, men böcker jag gillar läser jag ofta om, och det är häftigt att det ofta kommer fram nya sekvenser och bitar som jag inte läst förut.

Just den här gången när jag lyssnar på boken kom jag till ett stycke där det handlar om att huvudpersonen (Babben) tar olika jobb för att få in pengar medans hon är mellan olika jobb och bygger upp sin karriär. Hon skriver om ett specifikt tillfälle där hon får frågan vad hon sysslar med just nu, och hon svarar glatt att hon kör ut tidningar och berättar om hur roligt hon tycker det är. Efter ett litet tag kommer en skådespelar kollega fram till henne och säger att hon är modig som vågar säga att hon inte står på scenen just då, själv skulle han varit rädd för att folk skulle tro att han var ”på väg ut ur branschen” om han hade ”erkänt” en sådan sak.

När jag hade lyssnat på det stycket slog det mig att precis sån är jag! Jag skäms så för att jag inte har heltid på InSpira, och vill ogärna nämna att jag två dagar i veckan vattnar och sköter om växter på olika ställen, att hönsen och äggproduktionen på gården är mitt göra och att jag behöver göra det för att dra in pengar till mat på bordet, kläder och räkningar. Jag är rädd att ”ni” inte ska tycka att jag är bra nog, duger till, eller inte är trovärdig om jag inte är överhopad med jobb och uppdrag i InSpira. Min önskan och mitt mål är att det är det jag ska få syssla med, och bara det, man fram till dess behöver jag ju ta ansvar och se till att vi överlever. Dessutom gillar jag växter, framför allt pelargoner, och jag är så stolt över att det på det ena stället jag sköter prunkar av vackra pelargoner som jag dragit upp från sticklingar 😀

Några av mina flitiga flickor

I 12-stegs programmet pratar vi ofta om att föra budskapet vidare, och för mig kan det vara så många olika saker. Det kan handla om att ge vidare de 12 stegen som sponsor, att berätta om att det finns en sjukdom som heter Sockerberoende, att det finns ett sätt att tillfriskna osv. Runt omkring mig just nu ser jag en vilja hos många att föra fram budskapet om Sockerberoende, få det klassat som en sjukdom och skapa acceptans och öppenhet omkring den. Det är fantastiskt, och jag själv vill också vara med och Göra Skillnad. Det kanske inte blir för en bred massa, men kan jag nå någon, så är jag otroligt glad.

En dag, för ca….. kan det vara 15 år sedan, läste jag om Babben Larsson i en tidning där hon berättade om Sockerberoende. Hon förde budskapet vidare och för mig var det första pusselbiten i mitt tillfrisknande. Jag fick en benämning på mitt beteende med sötsaker och vissa sorters livsmedel, och för mig var det avgörande för att kunna söka mig vidare, även om det skulle ta många år efter det jag läste artikeln tills jag verkligen tog till mig att jag behövde hjälp. Så Babben, om du någonsin läser detta, TACK! För att du förde budskapet vidare så att jag kunde leta mig fram till tillfrisknande! Och tack för din bok, den är varm, klok, ärlig och jag känner så väl igen mig i mycket!

Jag upptäcker att efter i flera år ha läst i stort sett bara facklitteratur och på olika sätt insupit kunskap om min sjukdom har jag kommit till en punkt i livet där jag letar förebilder. Och jag letar efter förebilder som är starksköra, ärliga, modiga och har självdistans och humor. Jag har hittat flera; Mia Törnblom  och Christina Stielli (som har podcasten Självklart tillsammans), Mia Skäringer och Anna Mannheimer ( som har podcasten Skäringer och Mannheimer tillsammans), är några, och flera av mina vänner i tillfrisknandet och /eller programmet är inspirationskällor, förebilder och fantastiska individer<3

Det jag har upptäckt är att jag behöver ha kvinnor i samma ålder, eller äldre, eller kvinnor som är på samma plats i livet som jag, runt omkring mig för att påminna mig om vem jag är, vad jag vill, vilka mina mål och drömmar är och att jag också har en inneboende kraft och är i min fulla rätt till min plats i Universum. Jag går så lätt vilse i andras verkligheter, så jag behöver lyssna på dem som för budskapet vidare, både om tillfrisknandet med hjälp av programmet, men också budskapet om att jag är kraft, jag har en uppgift, och att det finns de som kommer behöva höra just mig föra budskapet vidare för att kunna ta sig fram till sitt eget tillfrisknande. Det är en mäktig och hissnande tanke, och den fyller mig med ödmjukhet inför att jag har min egen resa och inte ska försöka kopiera mina kollegor utan bara vara jag. Hela jag. Som bor på bondgård, är trebarnsmamma, taxmamma, äggförsäljare, trädgårdsmästare (outbildad), och 12-stegs fantast. Det är jag det. Välkommen till mitt liv <3<3

En reaktion på ”Att föra budskapet vidare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.