Ett av mina ”issues”

Sitter just nu på ett mysigt pensionat nere i Skåne, närmare bestämt i Mölle på Strandgården, och har avnjutit en riktigt god frukost. Jag är så glad att det känns lugnt och tryggt med maten, och att det som bjuds passar mig. Vi gjorde en bokning på ett annans ställe först, och skrev på skämt i bokningen att vi ville ha riktigt smör till frukost, och det visade sig att vi fått tag på ett veganskt ställe, så vi avbokade raskt och hamnade här, där det serverades närproducerade ägg, tomat och gurka, riktigt Bregott och bacon, omelett och annat som maken intog med stor aptit. ”Hotellfrukost” är ju liksom ett begrepp för sig själv, och pensionatsfrukost låg inte alls efter! Fem av fem på den, och min trygghet är säkrad 👍🏼

Anledningen till resan är att min man köpt en nu honungsslunga som vi åkt ner hit för att hämta. Vi var och hämtade upp den igår och passade på att investera i annat smått och gott också, som är kopplat till biodlingen.

Det här med att vara en del av biodling och mjölkproduktion är ett ”issue” för mig. Jag brukar aldrig rekommendera mjölkprodukter när jag gör matplaner, och att stå och sälja honung på REKO-ringen i Arvika kan få mig att känna mig som en drugdealer. Men jag behöver fokusera på att det inte är slutprodukterna, honung och mjölk, som spelar roll i detta. Bin, ja alla pollinerare, är så otroligt viktiga för att någon över huvud taget ska få mat på bordet. I vissa delar av världen måste de numer köra runt bikupor på lastbilar för att de ska kunna få sina odlingar pollinerade, och för mig är det ett skrämmande faktum! Om geneme människa visste hur skört vårt ekosystem är och att vår överlevnad kan hänga på att en viss typ av insekter överlever kanske det skulle finnas fler som visade intresse för hur vi tar hand om vår värld.

Dessutom kan jag får ståpäls av vördnad när jag står vid en bikupa och ser hur de jobbar och sliter och hur hela deras samhälle är uppbyggt och fungerar. (Sådana gånger är jag fullt på det klara med varför folk väljer att bli veganer, även om det är inte min väg.) Att se hur de kommer inflygande, fullastade av pollen och klättrar in i kupan och talar om för de andra var det finns mer, lastar av och vänder ut igen för ännu en flygning är fascinerande på ett sätt som gör att jag med lätthet kan säga att jag tror på att det finns nåt i universum som har en otroligt mycket högre intelligens än min!

Korna å sin sida är ju också ovärderliga i sitt bidrag till mångfalden. Betesdjur är helt avgörande för vissa delar av den biologiska mångfalden. Många växter och insekter lever och växer endast där det finns betande mular, och det i sin tur gör ju att det lockar vissa fågelarter som överlever tack vare bytesdjuren, och så vidare i den långa kedja eller ibland cirkel, som ett ekosystem består av.

För mig var det de här bitarna som gjorde att jag tillslut me gott samvete kunde fortsätta att leva på gården som jag och min man och våra barn gör. Jag våndades oerhört mycket och länge efter jag kom in in intillfrisknande, över att vara med och bidra till att producera mat som jag faktiskt inte kan äta. Men när jag vridit och vänt på det lite så landade det trots allt i mig på ett bra sätt. Jag har fortfarande saker jag processar i förhållande till detta, men i grunden känner jag att det är en del av mitt tillfrisknande och en stor del av min Högre Kraft att få leva och verka på det sätt jag nu gör.

Att hålla ett litet frö i handen, titta på det och veta att det kommer bli en grönsak, en blomma eller ett träd av något slag kan få mig att tappa andan! Hur vet det där lilla fröet vad det ska bli? Vem har bestämt det, och ”berättat” att det ska vara så? Det är inga frågor jag har svar på alls, men som jag tycker är oerhört mäktigt. Och att jag kan få vara med och ta del av och skapa förutsättningar för att att fröet ska växa och frodas och utvecklas till det som det är ämnat för får mig att dra paralleller till mitt arbete som sockerberoendeterapeut, för det är samma sak jag gör där. Att få vara del av och skapa förutsättningar för att att de oblommade blommor som kommer till mig får börja växa och slå ut i full blom, det är inget annat än ren magi!

Med risk för att låta allt för fanatisk eller religiös önskar jag er alla en riklig blomning, och må ni hitta jordmån att växa i! ❤️❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.