Ekonomi och beroende

Har krupit upp i fåtöljen tillsammans med nyduschade taxar och tänkte filosofera lite så här på måndag förmiddag. Vi har varit ute på promenad och på grund av en tax låga underrede har det även blivit standard att duscha av hela gänget efter regnpromenader.

Januari är en av de månader jag försöker skapa någon form av översikt och sätta riktning och planer för kommande halvår i, och jag tar hjälp av föregående års anteckningar för att komma ihåg vilka områden jag vill kolla över. Jag lyssnar på podden ”Självklart” med Kristina Stieli och Mia Törnblom, och i ett (flera) avsnitt beskriver de hur en kan gå tillväga för att göra en sån här planering.

De områden jag kollat över och satt mål inom är;

  • Hälsa (fysiskt och psykiskt)
  • Ekonomi
  • Jobb
  • Relationer
  • Familj
  • Fritid

Jag har i ärlighetens namn inte kommit igenom alla områdena helt och hållet, men har satt mer eller mindre realistiska mål inom flera av dem. Inom hälsa kommer ju alltid min abstinens/drogfrihet och mitt tillfrisknande i första hand, det gör ju på något sätt att både den fysiska och psykiska hälsan håller sig på en bra nivå.

Men ett område som jag tycker det är svårt att sätta mål inom, och som jag har svårt att prata om är Ekonomi. För mig är detta med ekonomi starkt kopplat till skam. Jag upplever någon form av kontrollförlust i perioder och tycker det är det svårt att skapa översikt och tydlighet.

Jag upplever att vi är många Sockerberoende som har det så här, och har också förstått att vi ofta beter oss på samma sätt med pengar som med maten. En anorektiker tenderar att inte unna sig något alls, en bulimiker köper massor i perioder, och vi som är överätare kan likna shoppandet med ketchupeffekten; dvs jag unnar mig inget alls, inget alls, inget alls och inget alls, och sedan ”KLAFS” så har jag handlat allt för mycket utan att tänka mig för.

Ännu så länge har inte beroendesjukdomen klivit in och tagit över så att jag utvecklat ett shoppingberoende, men det är ändå ett stort obehag kopplat till att handla, till och med mat till familjen, för min del. Jag inser att det inte är en sann känsla och en som jag inte behöver ha, men just ekonomi är ett område som jag behöver ta mer ansvar och jag och min man gjort upp lite mer tydliga riktningar inom, vilket känns superbra! Ännu så länge ser vi ju inte hur det blev, men jag känner att jag har lite mer kontroll och medvetenhet, och det är en bra början! Det primära här är inte att tjäna pengar, utan att kunna släppa skammen och känslan av att inte ha koll och ta ett större ansvar.

För övrigt känns det som vanligt den här tiden på året: januari och februari är för mig transportsträckor som jag bara måste igenom. Visserligen är livet närvarande varje dag, men jag längtar så hett efter ljuset och blir lyrisk när jag ser att kvällarna behåller ljuset lite längre för varje dag.

Det har även börjar klia i odlarfingrarna redan, och jag måste hejda mig för att inte dra fram och starta upp en massa odlarprojekt redan nu. Massor av pelargoner har dött under vintern, och ju närmare februari vi kommer desto mer spanar jag in vilka jag kan ta sticklingar från. Måste bara komma ihåg att allt ska tas omhand också, och att jag har en bok att bearbeta och leta förlag för utgivning åt! Svårt att dela upp energin så att den blir riktad åt rätt håll och inte splittras i tusen olika projekt!!

Nu ska jag i alla fall se till att publicera detta filosofiska lilla stycke, och sedan ta emot vad resten av dagen har att erbjuda.

Allt gott så länge! ❤️❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.