Hur viktig är maten??

Detta är en fråga som kan få flera olika svar. Mitt svar är; den är grunden till allt!

I tillfrisknande från Sockerberoende är maten verkligen A och O. Det är först när vi lägger bort drogen (socker, kolhydrater och ibland vissa ätbeteenden som över,- eller underätande) som vi kan börja resan mot ett nytt liv. Men, för att få ett tillfrisknande på alla områden i livet så behöver vi också ha med oss att maten bara är en så liten del som 10 % av helheten.

Sockerberoende, eller alla beroenden för den delen, drabbar fysiskt, psykiskt, andligt och socialt, och vi behöver jobba på alla dessa områden för att kunna hitta ett bra liv utan vår drog.

Så maten är viktig. Vad kan jag äta? Hur kan jag äta? När ska jag äta? Dessa och fler frågor kommer ju upp i det första skedet när vi lägger om kosten. Men när vi har koll på det är det mycket annat som dyker upp. Hur handskas jag med konflikter utan att ta till drogen, hur möter jag rädslor utan att ta till drogen, hur kan jag vila, leka, arbeta, hitta energi och klara av att ha tråkigt, utan att ta till drogen? Det är lång svårare än en kan tro innan socker och kolhydrater plockas bort.

För mig har det genom åren blivit allt viktigare med kvaliteten på det jag stoppar i min mun och göder min kropp och hjärna med. I perioder kan även det tippa över och bli en besatthet och som ett nytt utlopp i beroendet, och jag behöver påminna mig om att det ibland får vara ”gott nog”.

En viktig faktor för mig, eftersom jag äter mycket animaliska produkter är att jag vill veta att djuren jag hämtar min näring från har haft det riktigt bra. När jag äter av kött från vår egen gård är det visserligen inte ekologiskt och grönbetat, men det är välvårdade, kärleksfullt behandlade och uppfödda djur. Jag vet att vi tillför näring till markerna och bidrar till kretsloppet, vi besprutar knappt våra gärden alls, och fodret djuren får är i största möjliga utsträckning producerat i Sverige och alldeles i vår närhet. Svensk djurhållning är bland den bästa i världen, och jag känner mig trygg och nöjd med det.

Det är viktigt vad vi stoppar i oss, jag är noga med det, men försöker hålla det till att bara låta det ta de 10 % det faktiskt handlar om så inte besattheten ramlar iväg med mig på annat håll! Närproducerad, animaliebaserad kosthållning blir det för min del, och jag kan känna mig oerhört tacksam över möjligheten att få ta del av kretsloppet ”från jord, till bord”!

Kramar till er från ”Bondbruden” ☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.