Sockerfria dagen. Behövs det??

Om du ställer den frågan till någon som är sockerberoende så är svaret ganska så självklart. Ja. Det behövs. Det behövs total avhållsamhet från socker, sötningsmedel, mjöler och andra livsmedel, som får hjärnan att go bananas och få craving på mer. En dag i taget, när det kommer till det.

För andra då? Svaret är fortfarande solklart JA. Vi behöver fortfarande öka kunskapsnivån och medvetandegöra för fler vad kosten kan göra, både ont och gott. Ett högt intag av socker/snabba kolhydrater kan leda till diabetes typ 2, hjärt och kärlsjukdomar, metabolism syndrom (med allt som följer i dess spår), övervikt, skrumplever och psykisk ohälsa. Genom åren har jag mött många som tack vare rätt kost kunnat ta sig ur en depression och blivit av med självmordstankar, jag själv inkluderat. Fel kost stressar hela systemet i kropp och knopp och utan att veta om det bränner många så att säga ljuset i båda ändar genom att äta konstgjord mat och stressa sig genom livet på andra sätt.

Var någonstans finns kunskapen om och kopplingen mellan psykisk ohälsa och kosten? Diabetes typ 2 kan inte längre kallas för åldersdiabetes då det kryper allt längre ner i åldrarna och allt fler (barn och ungdomar också) drabbas av skrumplever utan att det är alkoholrelaterat. Det visar sig vara kostrelaterat. Det finns massor av åkommor som vi kan hjälpa och läka med rätt kost, men var finns kunskapen??

Andreas (min man) var med Oscar (vår son) på en av Sveriges stora teknikkedjor i helgen för att köpa en högtalare, och berättade för mig att i avdelningen för spel stod det pallar med energidryck, för 5 kr st…. Känns inte det liiiiite väl magstarkt i skenet av det jag skrivit ovan?

Så, ja, jag tycker att det behövs en Sockerfri dag och är glad att Ewa Muerk, Babben Larsson och Bitten Jonsson grundat Sockerfria dagen, den 12 oktober. Inte bara för oss som har ett beroende utan alla. Om en inte har ett beroende eller något annat ”issue” med maten borde det inte vara mer än en axelryckning att avstå från socker en dag, men det verkar provocera väldigt många att vi blir allt fler som får kunskap och undviker det som är farligt för oss.

Undra hur de personerna skulle reagera om jag på samma sätt som de gör med mig, kommenterade det de äter, eller inte äter. Jag har aldrig åsikter om vad andra väljer att äta, jag tycker bara att det är synd att kunskapen och vetenskapen inte når fullt ut till gemene man, för det skulle hjälpa så många, på flera olika plan som de flesta inte har en aning om!

Så jag hoppas att vi kommer fortsätta fira Sockerfria dagen, varje år, och fortsätta sprida kunskapen och medvetenheten till allt fler! Glad Sockerfra Dagen till er alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.