Matplan är inte lösningen!

Matplan, matplan, matplan….. Naturligtvis pratar vi sockerberoende om mat. Vad ska vi äta? När ska vi äta? Kan man äta si? Kan man äta så? Och så vidare i all oändlighet. Vi tror att LÖSNINGEN på vårt mående, på kaoset i livet, på vår dåliga självkänsla och annat skräp vi kånkar omkring på, är en Matplan. Om jag följer en matplan kommer jag gå ner i vikt. Går jag ner i vikt så blir jag lycklig. Eller?

För mig var det inte så. Jag fortsatte att må dåligt när jag hade gått ner i vikt, och gick snart upp igen. Jag fortsatte göra samma saker som jag alltid hade gjort och förväntade mig att det skulle bli annorlunda bara jag provade tillräckligt många gånger, eller tillräckligt mycket, eller tillräckligt ”hårt”.

Lösningen för mig, blev att börja leva på ett annat sätt.

Att ta bort drogen, och utesluta den mat som fick mig att må dåligt, men jag har också fått lära mig att jobba på min självkänsla, ta hand om mina behov, sätta gränser runt mig, fylla på med glädje, hitta vad som är jag, och vad jag tycker om. Det är det som har varit det tuffa jobbet, men det är det som har givit pay off! Det visade sig att det var 12-stegsprogrammet som var lösningen, och att Matplanen var/är ett verktyg! Strålande! När maten blir en lite del av livet, bara ett verktyg för att läka och må bra, så finns det så oändligt mycket annat roligt att lägga tiden på!

Visst är det så att kosten är viktig. Väldigt viktig. Men jag tror på att göra det enkelt. Följande text är ett utdrag ur ett inlägg som jag skrivit på sidan Sockerfritt liv, och kan vara en hjälp till att hitta en enkel matplan:

”Ett av de verktyg som vi oftast kommer till först är Matplan. Tyvärr är det många som fastnar där, och tror att det är hela lösningen på problemet. Men det finns få som vet så mycket om hur och vad vi bör äta som någon som är sockerberoende. Det är inte där problemet ligger!

Det första du behöver se över är ju vilka livsmedel du ska ha på din matplan, och inte. Sedan är det bästa att fokusera på den mat du kan äta, och ägna mindre uppmärksamhet åt det som inte ska ligga på tallriken.

Först och främst tar du bort socker, sötningsmedel och kolhydrater. Hjärnan reagerar på mjöl i olika former på samma sätt som den gör med socker, och ser dessutom ingen skillnad på om det är grovt eller finmalet mjöl. Den får samma kick i belöningscentrat, och tackar och tar emot  Likadant är det med sötningsmedel; även om inte det höjer blodsockret mm så har vår hjärna en stark koppling till den söta smaken och kommer direkt ropa efter mer och värre!!

En paradox är att så länge du inte har en matplan (planerat vad du ska äta) så kommer du inte bli drogfri, men om du bara planerar vad du ska äta, och inte gör några andra förändringar, så kommer du ramla på näsan i sockret/maten igen. Maten utgör endast 10 % av tillfrisknandet. Den största biten, 50 %, är gemenskap, men det kommer vi till senare.

Vad ska jag äta då?? Gör det enkelt!! Protein (animaliskt), grönsaker och fett.

  • Protein. Proteinet är byggstenar till muskler, signalsubstanser i hjärnan och mycket, mycket annat. Animaliskt protein ”is da shit” för vår kropp och hjärna!
  • Fett. Livsnödvändigt! Framför allt omega tre, som finns i fisk, är något som vi måste tillföra utifrån. Annars ska fetterna vara extra virgin (kallpressade) och bestå av olivolja, kokosfett och smör eller geeh.
  • Grönsaker. Ät de grönsaker du tål.

Ät olika kombinationer av dessa livsmedel och håll dig till;

  • en portion
  • tre gånger om dagen
  • inga mellanmål

Voila! Där har du en enkel matplan!

För de flesta gör det en enorm skillnad att ta hjälp av ett proffs för att få en personligt utformad matplan, men det behövs inte för att komma igång. Då räcker det med den enkla matplan som finns beskriven ovan. Dessutom behöver du ta det viktigaste först. Snöa inte in på Carnivore, LCHF, Paleo osv osv, utan ta det viktigaste först; var drogfri! Matplanen, som allt annat i tillfrisknande är ett ”levande dokument”. Det betyder att det kommer ändras efter tid, och behöver uppdateras allt eftersom du tillfrisknar och allteftersom kunskapen om maten fördjupas.”

Hoppas att det kan ge lite hjälp och riktning!

Passar på att önska alla en fantastisk Valborg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.