Kan man uppnå lycka genom nöjen?

Häromdagen satt jag och såg på en inspelning av en föreläsning av Dr Robert Lustig, ”Hacking of the American mind”. Den bygger på boken med samma titel som är skriven av nämnde man, och är väldigt informativ, på många olika plan!

Band annat pratar han om dopaminets och serotoninets roller i den biokemiska processen som driver nedreglering och toleransökning i sökandet efter nöjen som kickar igång dopaminsystemet och ger oss snabb tillfredsställelse. Tillfredsställelse som lurar oss att tro att lycka är det samma som glädje.

(Livsmedels)industrin marknadsför ofta sina produkter i termer som lovar att du kan köpa lycka. Bara du har rätt kläder, rätt produkter eller äter en viss sorts mat. Visst vore det bekvämt att kunna köpa ”glädje på burk”?! Produkterna, både de materiella, som kläder, smink, acessoarer, telefoner osv och olika processer/tjänster som att chatta, kolla mejlen, spela, jaga likes osv ger dopaminsystemet en skjuts, och vi känner oss visserligen tillfredsställda just för tillfället. Vårt belöningscentra har fått en dos av den stimulerande signalsubstansen, och vi tror att det vi upplevt är lycka. Men det går över snabbt.

Problemet är bara att om de receptorer som finns i hjärnan, som ska ta emot dopaminet, får ständiga kickar, allt oftare, stängs de av, för att skapa balans. Då måste vi öka på dosen av det som stimulerar för att få samma effekt igen, varpå hjärnan stänger av ytterligare några receptorer för att skapa balans. På det sättet höjer vi dosen, hjärnan stänger ner mer och mer, vilket kallas nedreglering, och vi har fått en toleransökning. Ofta byter vi här till en tyngre drog, eller kanske vi har fått nog och söker hjälp.

Det läskiga är att dopamin också stänger ner receptorerna för serotonin, som är lugnande, och är den aminosyra som får oss att känna äkta lycka och glädje.

Så. Vi köper allt mer produkter, äter allt mer skräpmat, jagar allt mer likes och jagar alla former av NÖJEN, medan vi känner oss allt mer OLYCKLIGA. Den riktiga lyckan hittar vi på helt andra ställen. I samvaro och gemenskap med andra, kommunikation öga mot öga (vilket också aktiverar våra spegelneuroner och övar upp vår empati mm), att laga riktig mat tillsammans med någon, att ge, göra ideellt arbete mm mm.

Dr Lustig ställde upp de två de två orden ”Nöjen” och ”Lycka” bredvid varandra och gjorde det väldigt tydligt att det (trots industrins påståenden) har väldigt olika betydelser, och hittas på helt olika ställen;

NöjenN

 • Är kortlivade
 • Upplevs på utsidan
 • Tar
 • Upplevs på egen hand (eller ”ensam tillsammans med andra”)
 • Uppnås med substanser eller saker
 • Ytterligheter leder till utvecklande av beroende

Lycka

 • Är långlivad
 • Upplevs på insidan
 • Ger
 • Upplevs tillsammans med andra
 • Uppnås inte genom substanser eller saker
 • Kan inte bli beroende av glädje och lycka

När jag ser det så här påminns jag att om lyckan inte finns där ute på nätet eller på något annat ställe än just här, hos mig, inom mig. Jag inser också att jag behöver se till att lyckan och glädjen har god grogrund, och den får jag genom att ta hand om mig själv. Konstigt, hur detta kommer tillbaka till mig på olika sätt, hela tiden. Kanske ligger det något i det?? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.