Hur gör jag med barnen? Tredje steget till att förändra barnens kost.

Nu är det dags att ta bort allt socker!

Godis, fikabröd, sylt, chips, dricka, saft… Bort, bort, bort!

Som sagt, har du en bebis är det ju naturligt att bara inte introducera det, men har du äldre barn som har fått smaken…. ja, då kan du stöta på patrull!

Även här är det en mycket god idé att tala om för barnen vad socker och snabba kolhydrater faktiskt gör med våra kroppar och hjärnor. Sänker immunförsvaret, gör oss trötta, ger humörsvängningar, bygger om celler i kroppen, kan leda till att cancer utvecklas osv. Det finns otroligt många skäl till varför du inte ska äta socker och raffinerade kolhydrater, rusta dig med kunskap och ge vidare till barnen!

Titta på olika alternativ till godsakerna när det är dags för steg tre. Gör likadant med sylten som jag beskrev med nötterna i förra inlägget om fett. Späd den med rena bär och öka mängden bär allt eftersom. Då får smaklökarna vänja sig, och övergången går smidigare. Saften kan du också späda med hemkokt utan socker och byta ut i långsam takt. Sedan är det bara att kolla vad ni kan använda som alternativ. Nötter är ju nyttigare än fabriksgodis tex som är fullproppat med färgämnen och E-medel av olika slag!

Sen är det ju så att vi lever i ett samhälle där det är barnkalas, fredagsmys och diverse tillställningar där det ALLTID ingår fika, godis och annat skojigt som de flesta firar med socker i olika former. Vilken väg du väljer här är helt upp till dig, och förmodligen mycket beroende på hur dina barn är. Det viktiga är att DU är nöjd med vägen du väljer!

Tycker du att det är ok att barnen äter godis hemma hos andra, så låt det var så. Släpp det och gå vidare. Det kan vara en nyttig erfarenhet för barnen att få se och känna hur de mår efter att ha annan mat än den som kroppen verkligen behöver. Det kan också vara värdefullt för barnen att se att det kan se ut på olika sätt i olika familjer, och att det är helt ok! Min mammas och pappas sanning är inte samma som alla andras, men det är modiga nog att göra det som känns rätt för dem!

Kanske tycker du att det är nolltolerans som gäller, överallt, och då kör du på den linjen, så länge det känns rätt för dig!

Min erfarenhet säger att det är enklare att hålla nolltolerans ju yngre barnen är, och även att det kan skilja på olika sociala sammanhang och på var du är bosatt. Av någon anledning verkar det vara mer ok i större städer att föräldrarna väljer att ta bort socker/kolhydrater ur barnens kost, än i mindre samhällen eller ute på landsbygden.

Vilket du än väljer så var nöjd med ditt beslut och kom ihåg att det du gör är nytt för barnen och istället för socker, tillför kärlek, samvaro och närvaro ❤

Lycka till!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.