Hur gör jag med barnen?? Andra steget till att förändra barnens kost.

Den här veckan fortsätter vi att tänka ”TILLFÖRA”, och andra steget är att tillföra bra fett till varje måltid.

Fett är A och O. Bra fett. Barns hjärnor är inte färdigutvecklade förrän i 20 års åldern och eftersom hjärnan består till 90% av fett (då snackar vi inte olivolja eller rapsolja, utan mättat animaliskt fett) är det nödvändigt att få i sig rätt fett för att bygga upp en frisk och fungerande hjärna. Ett högt intag av fett signalerar dessutom till hjärnan att ”Det är lugnt, det finns mat, vi behöver inte spara i ladorna” vilket leder till en viktminskning hos de som är överviktiga och att underviktiga får de extra kilon de behöver. Kroppen reglerar detta helt själv!

Med bra fett menar jag smör, Bregott (eller andra märken med den sammansättningen), kallpressad oliv,- och rapsolja, kallpressad kokosolja, avokado, oliver, mandel, frön, nötter mm. De flesta barn brukar tycka om smör och Bregott, och min erfarenhet är att små barn faktiskt gillar både avokado och oliver. Med små barn ska du naturligtvis vara väldigt försiktig med nötter och mandel. Har du en bebis är det en god idé att variera olika fett källor när du introducerar maten, allt ifrån smör, ghee, raps-, och olivolja och cocosfett. Kallpressat, naturligtvis!

Fett är;

  • smörjning, stoppning och reservtank
  • ”isolering i ditt hus”
  • bränsle

Fett behövs; som energidepå, för att bygga friska celler, för att bilda prostaglandiner (en grupp av hormoner som är viktiga för immunförsvaret), runt våra inre organ och underhusen för att isolera mot vatten och kyla, för att bära de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K (som bara förekommer tillsammans med fett), för att vi ska kunna tillgodose oss mineraler. Kroppen använder också fettet som bränsle (om det inte finns socker, för då tar den det först, och lagrar fettet)

Det är viktigt att tala om för barnen varför du gör det du gör. Berätta att hjärnan och kroppen behöver fett och varför. Har du ett  barn som är överviktigt; fokusera inte på vikt och viktminskning, utan fokusera på hur vi kan hjälpa våra kroppar att må bra. Har du ett barn med mycket humörsvängningar kan det också vara ett argument, att få hjälp att kunna må bättre och känna sig lugnare tex.

Oftast funkar det friktionsfritt att lägga till fett, men skulle det trots allt vara svårt får man ta till lite olika knep. Det finns många olika sätt att få i ditt barn bra fett.

  • Framför allt är det ju så att det är du som bestämmer vad som serveras. Se till att det inte finns light produkter hemma! Välj feta ostar som pålägg eller mellanmål (det brukar vara lyxigt att få äta goda ostar eller salami,  BARA)
  • Nötter, solrosfrön, pumpa kärnor kan också vara ett alternativ till att börja med. Köp vanliga ”snacks” nötter i affären och blanda med naturella, gå sedan över till en allt ”högre halt” av de naturella
  • Ha i bra fett i maten, rör ner smör eller häll olja över innan du ställer fram på bordet.
  • Kompromissa; ”Ok, du får en riskaka, men då ska det vara smör på!” ”Potatis? Visst. Ta en, men då är det smör till!”

Det går inte att nog ofta påpeka att ett kontaktnät med andra föräldrar för tips, råd och stöttning är ovärderligt! Byt idéer, gråt ut, dela framgångar och peppa varandra!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.