Återfall och prevention

En av de största rädslorna jag ser hos mina klienter är att ta återfall. Att ramla raklång tillbaka ner i det svarta träsk som utgör sjukdomen för många. Vi vet hur nattsvart det kan vara där, och vilket helvete det kan vara att ta sig ur. Men till dem och till dig som läser detta vill jag bara säga: det finns en väg tillbaka! Enligt min mening ska en behandling för addiction innehålla återfallsprevention redan i primären. Många som jobbar med addiction och behandling tycker att ”man inte ska prata om återfall” utan fokusera på lösningen. Jag säger; prata om och förebygg återfall, det är det som är lösningen!!

Först och främst, precis som när du kommer som ny; du klarar det inte själv!

När man är i återfall har skammen ofta ett stadigt grepp om ens själ; vad ska andra tycka, jag som har gått upp så mycket i vikt!? Hur ska jag klara det här? Ofta är skammen snar att berätta för oss hur andra kommer att uppfatta oss, och vi blir paralyserade av analysera hur vi ska göra, vem vi ska prata med, hur den personen kommer uppfatta mig, vad kommer den att säga, tycka, tänka osv.

Det första du ska göra är att BE OM HJÄLP. Vänd dig till någon som vet hur det är, vad du går igenom och som vill hjälpa dig. Om du är med i ett 12-stegs program, gå tillbaka om du tappat den rutinen, och be om professionell hjälp!

Några av de viktigaste verktygen du får i ditt tillfrisknande (och det jag anser ska ingå i en primärbehandling) är att identifiera RISKSITUATIONER, kartlägga ÅTERFALLSSIGNALER, och att FÅ VERKTYG FÖR ATT HANTERA DESSA SITUATIONER OCH SIGNALER.

En risksituation kan vara att gå på kalas. En av återfallssignalerna kan vara rädsla (för att be om annan mat, inte dricka alkohol, för vad andra ska säga osv) För varje situation och signal behöver du individuellt anpassade verktyg. Du behöver också titta på om du kan lida av PAA (Post Akut Abstinens), vilket många kan göra och som snabbt kan leda tillbaka till återfall och i värsta fall leda till självmord.

Denna kunskap (och MYCKET mer) fick jag med mig i min primär behandling, och jag fick också veta att ”Återfall tillhör sjukdomen” och att jag skulle komma tillbaka om jag hamnade där. Jag ser så många sakta glida tillbaka in i sjukdomen, för att försvinna och aldrig mer återvända. Den här sjukdomen är grym, men det går att hejda den. Och tillfrisknande är möjligt! ❤

[facebook_share url=”http://www.annicastrandberg.se/2015/07/29/aterfall-och-prevention/” width=”” layout=”button_count”]

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.