Beroende, depression och självmord

Jag vet att jag inte är den enda beroende som har haft självmordstankar. Jag vet också att jag inte är den enda beroende som överlevt sina självmordstankar.

Ett år efter det att jag blivit fri från mitt beroende låg jag inlagd på en psykiatrisk avdelning i min närmaste hemstad för att jag hade självmordsplaner. Jag var i tillfrisknande. Jobbade i stegen, gick på möten, sponsrade, åt bra mat, tog kosttillskott och gjorde allt det jag skulle, ändå ville jag inte leva längre.

Jag har fått lära mig, genom egen erfarenhet, och genom mina klienter att depression och självmordstankar är väldigt vanligt i samband med beroende, och hos tillfrisknande/drogfria beroende. Vad det beror på kan jag nog få många åsikter om, men jag tänker att den är en kombination av många olika saker.

En av anledningarna kan vara PAA (Post Akut Abstinens), och det är ett livshotande tillstånd som vi behöver få hjälp med (Läs mer i Terence T Gorskis bok  ”Vid sunda vätskor”). Vi är ofta så obalanserade biokemiskt efter att ha tagit olika droger (ja, socker är en drog!!) och det tar LÅÅÅÅNG tid att läka hjärnan när vi tillfrisknar. När vi är drogfria kan vi inte längre självmedicinera bort våra känslor, och då kan man stå där med skägget i brevlådan och huvudet surrande av svarta tankar, som faktiskt helt enkelt är orsakade av en obalanserad hjärna.

Själv har jag också fått lära mig att jag (troligen) är född med en obalans i min hjärnkemi som innebär att jag personligen har en låg serotoninnivå i hjärnan, och aldrig kommer upp i ”normala” nivåer ens när jag är i så mycket balans jag kan vara. Serotonin är ett ”glädjeämne” i hjärnan, och eftersom det fattas en del hos mig,  har jag lättare för att bli deprimerad. Jag vet att jag inte är ensam om det fenomenet…..

Sen är det ju också så att många tillfrisknande (och aktiva) beroende bär på både stora och små trauman av olika slag, som obearbetade kan leda till depression. Vi kan ha Automatiska Negativa Tankar (ANT) om oss själva och världen i stort, som vi fått med oss från barnsben eller som tillkommit senare i livet på olika sätt.

Något som jag också fått lära mig är att beroendesjukdomen går i skov, så även om vi tillfrisknar och använder verktygen (som jag beskrev inledningsvis), så kan sjukdomen komma upp till ytan och fast vi är nyktra och drogfria beter vi oss som att vi vore aktiva i sjukdomen sk . ”torrfylla”. Mina skov yttrar sig ofta(st) som depression/självmordstankar. Jag medger att jag har väldigt svårt att acceptera detta hos mig själv, men jag behöver göra det för att kunna hantera det.

Idag, i svensk beroendevård/behandling anser jag att det fattas kunskap om detta med depression, självmord, PAA, sambandet mellan obalanserad hjärna, depression, dess olika orsaker och symptom, att sjukdomen går i skov och dessutom är kronisk osv. Det behövs stöd i olika former resten av livet. Jag upplever att det ofta ”släcks bränder” och knappt det, sedan få vi klara oss själva, det finns inte ens en hänvisning vart jag kan ta vägen om det skulle vara så att jag känner att mitt tillfrisknande glider mig ur händerna och sjukdomen tar överhand igen. Detta kan leda, och leder ofta, till självmord. När man ser det på det sättet kan man också se att självmord är inget man ”väljer”, som många uttrycker det ”Det var hennes/hans val”, det är en följd av depression som tar personen till en plats där det inte finns något hopp, ingen annan utväg än denna enda handling. På helt ovetenskaplig grund påstår jag att beroendesjukdomen med dess många olika ansikten  och obehandlad depression är orsaken till de flesta självmord.

”Suicide is not a choice. People don’t make the decision to kill themselves if they are mentally and physically healthy. The word “suicide” gives many people the impression that “it was his or her own decision,” or “he or she chose to die.” Thus is very different from the way that we think about people who die from cancer, chronic heart disease, or AIDES. We see people with these illnesses as fighting to live and being overcome be the terminal symptoms of a progressive illness.

Depressed people fight for their lives against the disease of depression and die from the progressive symptoms of hopelessness and despair.”

Terence T. Gorski

Fritt översatt: ”Självmord är inte ett val. Ingen tar beslutet att ta sitt eget liv om personen är mentalt och fykiskt frisk. Ordet ”självmord” ger många människor intrycket att ”det var hans eller hennes eget val”, eller ”han eller hon valde att dö”. Detta är väldigt olikt sättet att se på människor som dör av cancer, kroniska hjärtsjukdomar eller AIDS. Människor med dessa sjukdomar ser vi på som att de kämpar för att (över)leva och att dödligheten är det slutliga symptomet på en progressiv sjukdom.

Deprimerade människor kämpar för sitt liv mot sin sjukdom, depression, och dör av de progressiva symptomen på hopplöshet och förtvivlan.”

Tack vare att jag hade fått verktygen i 12-stegsprogrammet och kunskapen om min sjukdom, hade stöd av proffsiga behandlare som kände till sjukdomens natur och det nätverk jag hade/har runt omkring mig, så lever jag idag, och jag fortsätter leva, trots att jag har mina skov. Om du har en depression, om du har självmordstankar, så dela dem med någon och be om hjälp! Om du, trots att du ”jobbar i stegen” och ”lever i programmet” är deprimerad, så är det inte fel på dig, du behöver bara lite mer stöttning, lova mig att du ber om det, jag är ett LEVANDE bevis på att det fungerar ❤

Vill du läsa mer av Terry Gorski, vilket jag varmt rekommenderar, finner du en länk här.

 

 

En reaktion på ”Beroende, depression och självmord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.