Hur vet jag att jag har ett beroende?

På NA (Anonyma Narkomaner) säger de ungefär så här att; om du inte har ett beroende, så går du inte omkring och funderar över om du har det eller ej. Enkelt. Men inte alltid så lätt. För mig har det varit viktigt att förstå att jag verkligen har sjukdomen beroende, för att kunna släppa förnekelsen, och för att kunna tillfriskna. Något som är viktigt att komma ihåg i förhållande till sjukdomen är att den är primär. Det betyder att den inte orsakas av något, till exempel en dålig uppväxt, mobbing eller att vi inte kan hantera eller dövar våra känslor. Detta kan vara en ”motor” i beroendecykeln, men det orsakar inte Beroendesjukdomen.

Vi som jobbar med Sockerberoende och är utbildade av Bitten Jonsson i HAM (Holistic Addiction Medicine) brukar dela in människor i tre grupper när vi arbetar med beroende, nämligen de som ägnar sig åt Socialt bruk; de som har ett Skadligt bruk , och de som är Beroende.

Socialt bruk: I den här kategorin människor finns de som tar en rad på chokladkakan, lägger in resten i kylen och glömmer bort att de har den där. De slutar när de får nog, och kan visst höja stämningen med lite gott, eller trösta sig med det samma, men det får inga större konsekvenser av sin kosthållning.

Skadligt bruk: I den här kategorin människor finns de som har ätit ohälsosamt en tid , och fått konsekvenser av det, som diabetes typ 2, övervikt mm och som kan ändra sin livsstil (även om de ibland behöver hjälp och stöttning) med detta som motivation. För dem funkar olika metoder och dieter, och de kan gå tillbaka till att i stort sett ha ett socialt bruk igen.

Beroende: I den här kategorin människor finns de, som trots att de fått konsekvenser, ibland mycket allvarliga sådana, men som inte kan sluta ändå. Det är de som fortsätter äta ohälsosamt trots att de fått diabetes, trots att de fått hjärtattack och trots att de är djupt deprimerade och inser att en livsstilsförändring kan rädda livet på dem. Människorna i den här kategorin har INTE dålig karaktär. Det har en sjukdom. De kan inte ta sig ur detta på egen hand, utan behöver hjälp.

Kort sagt brukar vi prata om att om du har ett beroende brukar du smyga, ljuga och gömma.Det finns olika sätt att ta reda på om du är beroende. ett av de instrument som vi ibland använder för screening är UNCOPE. I UNCOPE svarar du ja eller nej på sex frågor och anpassade till socker/snabba kolhydrater behöver du ha 4 eller fler jakande svar för att ha ett sockerberoende. UNCOPE är dock inget diagnosinstrument, utan ger en fingervisning om vilken av de ovan beskrivna grupperna du befinner dig i.

För att göra en UNCOPE på socker och snabba kolhydrater kan du klicka på länken här; UNCOPE.

För att ta reda på om du har ett beroende kan du göra en SUGAR (Sugar Use General Assesment Recording), eller om du använder alkohol och/eller tyngre droger, en ADDIS (Alkohol Drog Diagnos Instrument). För att kunna använda dig av SUGAR eller ADDIS behöver du vara utbildad och certifierad, och om du vill veta mer om detta kan du gå in på Bitten Jonssons hemsida. Jag själv kommer under våren att gå SUGAR för att få en certifiering att arbeta med instrumentet 🙂

Så, om du går omkring och funderar kan det vara värt att kolla upp hur det verkligen är, så att du kan få hjälp från någon som vet hur de ska handskas med den dödliga sjukdom som det faktiskt är! Du har inget att förlora, och massor att vinna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.